3 minuten

Marc


Bestel flyers

De beste fonts voor je flyer

De lettertypes in je flyer ontwerp zijn te vergelijken met de manier waarop je praat. Schreeuw je, fluister je, praat je zakelijk of praat je informeel? En welk lettertype past dan bij deze tone of voice? Alleen in de Adobe Typekit heb je al meer dan 1.200 'font families'. Daarnaast heb je nog tienduizenden gratis te downloaden lettertypes op verschillende fontsites. Keuze genoeg dus! Maar waar moet je aan denken bij het kiezen van een lettertype voor je flyer? Ik leg het je graag uit!

Wat is een font family?

Laat ik bij het begin beginnen. Vaak heeft een lettertype meerdere stijlen, zoals regulier, vet en cursief. Deze verschillende stijlen bij elkaar heten een 'font family'. Font families zijn ingedeeld in categorieën. De meest eenvoudige indeling in lettertypes is: Serif, Sans Serif en fantasieletters. Serif lettertypes hebben een schreef/voetje en hebben een 'klassieke look'. Sans Serif fonts hebben geen schreef. Dit oogt strakker en moderner. Ga je dieper in de categoriëen, dan kom je op benamingen als didonen, classicistische linearen en incisen. Maar dit zal ik je verder besparen... :-)

fonts

Hoeveel font families gebruik je?

Werk je voor een bedrijf waarvan de huisstijl al staat, dan staan de te gebruiken font families vaak al vast. Hier blijf je dan mee werken. Door consistentie creëer je namelijk herkenning bij de lezer. Staan de font families niet vast dan staat je een hele uitdaging te wachten: de beste lettertypes kiezen die bij je tone of voice passen. Kies je voor twee font families in het ontwerp van je flyer, drie? Of zelfs meer? Het aantal verschillende lettertypes in een ontwerp is altijd al een punt van discussie geweest. Meestal gebruik je twee font families. Een voor de koppen en een voor de hoofdtekst. Wil je meer font families gebruiken? Denk dan goed na. Voegt het extra font echt iets toe? Of leidt het juist af?


Denk aan witte sportsokken met sandalen. Dat doe je niet. Punt.

De juiste combi

De juiste combinatie van font families kiezen is vaak lastiger dan je denkt. Zie het als de perfecte outfit samenstellen. Hierbij houd je rekening met waar je heengaat. Je trekt geen slippers, korte broek en T-shirt met drukke print aan naar je werk als je uitvaartverzorger bent. Je stemt dit af op de situatie, je zorgt dat het passend is. Met fonts is dat net zo. Het combineren is vooral een kwestie van smaak en lef. Sommige dingen zijn echt not done. Denk aan witte sportsokken met sandalen. Dat doe je niet. Punt. Zo heb je ook lettertypes die je gewoonweg NIET kunt combineren!

fonts

Om je op weg te helpen

Al met al is het dus een combinatie van smaak, lef, stijl en ongeschreven regels. Kom je er niet helemaal uit? Tools als Typegenius en Font Pair helpen je geschikte combi's te vinden. Over de ongeschreven regels zijn zelfs boeken te vinden. Een boek dat erg makkelijk leest is 'The Ten Commandments of Typography'. Hierin staan 'de tien geboden' van de typografie. Om aan te duiden dat het regels zijn die niet vast staan, bestaat de andere helft van het boek uit het tegenovergestelde: 'Breaking the Ten Commandments of Typography'. Aanrader!

Heb je toffe voorbeelden van geslaagde of juist hele foute combinaties en fonts? Let me know!

Bestel flyers

 

Reacties