Papiersoorten voor jouw flyer

Een flyer drukken kan in veel verschillende soorten en maten. Bij Flyerzone kun je zelfs kiezen voor een eigen formaat. Maar dat is niet de enige keuze die je moet maken. Misschien wel de moeilijkste is om te kiezen uit één van de vele verschillende papiersoorten. Want wanneer maak je de juiste keuze? En welke papiersoort past het beste bij jou? Wij zetten de verschillende opties voor je op een rijtje, zodat jij beter een keuze kunt maken!

Flyers papiersoorten

Gewicht van papier

Je hebt het bij de papierkeuzes vast wel al gezien: de papiersoorten onderscheiden wij onder andere door het gewicht. Het gewicht dat je ziet is het gewicht van één vel van een vierkante meter. Het gewicht geeft, naast het daadwerkelijke gewicht, ook een beeld van de dikte van het materiaal. Zo is 135 grams papier een stuk dunner dan de 350 grams variant. Wil je weten wat het gewicht van specifiek jouw flyer is? Dit kun je eenvoudig berekenen in onze papiergewicht calculator. Wij zetten ondertussen de 4 populaire gewichten voor jou op een rijtje:

135 grams papier

Deze optie wordt vaak gekozen als een flyer of folder verstuurd moet worden. Het is dan belangrijk dat de flyer zo licht als mogelijk is, om zo de kosten voor de verzending te drukken. Ondanks dat het een licht papiersoort is, is het alsnog een stuk steviger dan regulier printerpapier. Wil je dus een lichte, maar degelijke flyer voor een lage prijs? Dan is 135 grams papier de beste optie.

170 grams papier

Wanneer je voor een iets luxere flyer wilt gaan, maar toch een lichte flyer wil, dan is 170 grams papier een prima tussenweg. Het papier is iets dikker en steviger dan de 135 grams variant. Deze optie wordt vaak gekozen voor flyers die uitgedeeld worden op bijvoorbeeld een beurs of evenement. Het gewicht is hierbij iets minder belangrijk, maar je wilt alsnog niet een te dikke flyer uitdelen.

250 grams papier

Heeft jouw flyer iets meer te verduren en moet tegen een stootje kunnen? Dan is 250 grams papier een goede optie. Het is zo’n 3x dikker dan regulier printerpapier en dus een extra stevig materiaal. Dit wordt onder andere veel gebruikt in de horeca of in bijvoorbeeld winkels. Het straalt net even wat meer luxe uit dan de twee voorgaande opties, maar het blijft wel een echte flyer.

300/350 grams papier

Wil je voor een écht stevige flyer gaan? Dan zijn de papiersoorten van 300 of zelfs 350 grams goede opties. Vooral populair bij visitekaartjes of de kleinere flyers. Door het stevige en dikkere papier zijn de flyers die hierop gedrukt worden blijvertjes en zullen niet zomaar weggegooid worden. Wil je dus een flyer verspreiden die voor langere tijd bewaard moet worden? Dan kies je het beste voor één van de zwaardere papiersoorten.

Gestreken papier vs. ongestreken papiersoorten

De papiersoorten die je bij Flyerzone vindt kun je onderverdelen in twee verschillende soorten:

  • Gestreken papiersoorten (te herkennen aan de toevoeging mc)
  • Ongestreken papiersoorten

Allemaal leuk en aardig, maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze soorten? Kort samengevat: ongestreken heeft geeft geen nabehandeling gehad en is nog enigszins ‘ruw’. De gestreken papiersoorten hebben een gladde afwerking. De keuze kan invloed hebben op het eindresultaat. Door de gladde afwerking van de gestreken papiersoorten, komen kleuren helderder naar voren. Werk je dus veel met foto’s bijvoorbeeld? Dan zijn gestreken papiersoorten perfect. In tegenstelling tot de ongestreken papiersoorten, zijn de gestreken opties minder goed beschrijfbaar. Weet je dat er geschreven moet worden op jouw flyer? Dan is juist een ongestreken optie de beste optie.

Het wil trouwens niet zeggen dat foto’s op een ongestreken papiersoorten niet mooi worden of dat je op een gestreken papiersoort helemaal niet kunt schrijven.

Flyers op duurzaam materiaal

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderwerp. Wij dragen daar natuurlijk graag een steentje aan bij. Er zijn dan ook verschillende duurzame materialen waarop je je flyers kunt laten drukken:

  • 80, 170 en 300 grams recyclingpapier | De naam spreekt voor zich: dit papier wordt gemaakt van ‘oud’ papier. De digitale variant is gestreken. Laat je je flyers offset drukken? Dan gebeurd dit op de ongestreken variant.
  • 300 grams PaperWise | Dit papier bestaat volledig uit landbouwafval. Daarnaast is het ook nog eens 100% ongebleekt. Heel veel milieuvriendelijker ga je het niet vinden!
  • 90 en 300 grams biotop | Beide soorten bestaan volledig uit afvalhout. Er worden geen witmaker gebruikt, waardoor het de specifieke creme/lichtgelige kleur heeft.

Goed om te weten: al onze papiersoorten hebben het FSC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat het papier gemaakt wordt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Dat geeft jou toch een goed gevoel, wanneer je je flyers bestelt.

Extra afwerkingen

Een flyer zonder afwerking kun je in de meeste gevallen ook prima gebruiken. Wil je dat jouw flyer extra bescherming krijgt of juist een extra luxe uitstraling? Dan is laminaat een goede optie. Deze extra laag wordt aangebracht over het drukwerk en de print. Hierdoor is zowel de opdruk als het materiaal beter bestand tegen krassen en andere invloeden van buitenaf. Je hebt de keuze uit een mat laminaat voor een satijnachtige uitstraling of een glans laminaat voor een hoogglanzende afwerking. Het afwerken is alleen mogelijk bij papiersoorten van 250 grams of zwaarder.


Zo, nu weet je alles over de verschillende papiersoorten. Je kunt eventueel nog onze papiersamples aanvragen om een nog beter beeld te krijgen van de verschillende opties. Direct aan de slag met flyers maken? Wij drukken ze graag voor je!

 

Reacties