Belangrijk voor jouw drukbestand: lettercontouren

Jouw zelf ontworpen stickers waren een hit! Maar nu is het tijd om er toch een aantal te verwijderen. Het voordeel van een sticker, je kunt makkelijk een ontwerp of boodschap ergens ophangen zonder dat het permanent is. Een sticker is namelijk altijd te verwijderen. Desondanks weten wij ook dat er wel een aantal factoren meespelen in hoe makkelijk het verwijderen van de sticker gaat. Denk aan het materiaal van de oppervlakte, de omstandigheden van het plakken en hoe lang de sticker er al zit. Hoe dan ook, de sticker is te verwijderen! Wij geven je sticker-verwijder-tips voor verschillende oppervlaktes. Blijf je nog even plakken?

hoe verwijder je een sticker?

Een eerste hulpmiddel

Als eerste kan je voor welk oppervlak dan ook het beste proberen om de sticker zo goed mogelijk met de hand te verwijderen. Hiermee kan je het meest secuur met elk oppervlak omgaan. Je wilt het item waarop je de sticker(s) hebt geplakt niet beschadigen! Probeer naast het met de hand verwijderen van de stickers, een sopje van warm water en wat afwasmiddel te gebruiken. Hiermee lukt het ook vaak om de sticker of restjes te verwijderen. Werkt dit allemaal niet goed genoeg? Pak dan de föhn, gum, nagellakremover, een pasje, wasmiddel of plantaardige olie erbij. Oh, en gooi het sopje ook nog maar niet weg. We gaan aan de slag!

Stickers op plastic of metaal

Het handige aan stickers op plastic of metaal is dat we hier te maken hebben met een harde en gladde oppervlakte die wat kan hebben. Toch is het aan te raden om eerst zoveel mogelijk van de sticker te verwijderen met de hand. Daarna kunnen sticker- en lijmresten verwijderd worden met een gum. Hardnekkige stickerresten? Pak dan de plantaardige olie en föhn er maar bij. Let op! Test de plantaardige olie en de warmte van de föhn eerst even uit op een onopvallende plek. Mocht een van de twee middelen een reactie geven op het materiaal, dan is dat niet zo opvallend.

Laat de stickerresten weken in de plantaardige olie, dit kan door de stickerresten in te wrijven met de olie. Verwarm vervolgens de stickerresten mét de olie lichtelijk met de föhn op een lage stand. Daarna moet het mogelijk zijn om de resten te verwijderen met een schone spons of doek en het eerder genoemde sopje.

Lijmresten van een raamsticker

Over het algemeen heb je van raamstickers geen restjes. Desondanks kan na een lange tijd gebruik te hebben gemaakt van jouw ontwerp het zo zijn dat er toch wat lijmresten achter blijven. Probeer dit eerst eens te verwijderen met dat sopje dat je gemaakt hebt. Is dat niet de manier? Pak dan de nagellakremover met aceton of pure aceton erbij. Let op! Doe voorzichtig met dit middeltje, je wilt hier niet te veel van inademen. Drup een beetje aceton op een doekje en wrijf hiermee over de lijmresten. Was daarna het raam nog eens op de manier zoals jij dat altijd zou doen. Heb je nu nog steeds lijmresten? Neem er dan een pasje of liniaal bij waarmee je voorzichtig(!), de resten van het raam kunt krabben.

Stickers van glas verwijderen

Bij lijm- en stickerresten op glas is het een optie om het glazen item te laten weken voor 30 min in een heet sopje met afwasmiddel. Daarna zouden de meeste resten verwijderd moeten kunnen worden met een afwasborstel of spons. Zijn de resten hardnekkiger? Neem de dan de stappen over van het verwijderen van de raamstickers (met aceton). Mocht dat ook nog niet werken, leg het glazen item dan een nacht in verdund azijn (verhouding 1:3) of smeer de lijmresten in met plantaardige olie om daarin te weken. Na een van de twee middeltjes zou je de resten makkelijk met een nagelborsteltje, microvezel doekje of spons van het glas af moeten kunnen wrijven.

Plakkende vlekken op kleding

Probeer in het geval van sticker- en lijmresten op kleding ook eerst het meeste met de hand te verwijderen. Met een ander voorwerp beschadig je mogelijk de vezels van het kledingstuk. Mocht je met de hand niet alles kunnen verwijderen, wrijf dan wat mild wasmiddel op de restjes. Laat dit even intrekken en was daarna op de manier zoals het waslabel in het kledingstuk het aangeeft. Dit is waarschijnlijk niet hoger dan 40 graden. Zijn de lijmresten na de eerste keer nog niet geheel verwijderd? Herhaal het proces dan zo’n twee á drie keer. Mochten de vlekken nog hardnekkiger zijn, probeer dan als laatste redmiddel spiritus op de lijmresten. Test dit wel eerst even op een onopvallende plek op het kledingstuk, zo weet je zeker dat het kledingstuk niet ongewenst aangetast wordt door het verwijderen van de lijmresten.

Ben je nou niet zo van deze huis, tuin en keukenmiddeltjes? Dan is het natuurlijk ook altijd nog een optie om een stickerverwijderaar te kopen zoals HG-stickerverwijderaar of WG40. Let wel op dat deze middelen ook een ongewenste reactie op jouw oppervlakte kunnen hebben. Test dan ook elk soort vloeistof en vorm van warmte eerst op een onopvallende plek.


Wat je ook kiest, met deze tips kom je wel van die hardnekkige stickerresten af! Ben je verder benieuwd hoe je de volgende keer de stickers nog beter kunt plakken? Check dan ook onze instructievideo's over het plakken van verschillende soorten stickers. Vol van inspiratie kan je daarna ons sticker assortiment doorspitten!

 

Reacties